user_mobilelogo

Freeware scenery

Op https://virtualpilot3d.net/tag/cessna-172-cockpit-layout/ houdt Robert-Jan Oosterloo wereldwijd al jaren lang alle freeware scenery voor FS2002, FS2004 en FSX bij, Als je wil weten of er van een bepaald vliegveld of van een land freeware sceneries bestaan, dan moet je hier beginnen met zoeken. De trefkans is praktisch 100%!

Wil je alles weten van de Cessna 172, toch een van de meest gebruikte default vliegtuigen in elke flight simulator? Kijk dan eens op www.172guide.co/default.htm

Algemene FS info

Naast de bekende sites, zoals avsim.com en flightsim.com zijn er ook wat minder bekende waar je soms interessante nieuwe info vindt. Een van die sites is www.msfsgateway.com: een portal dat weer doorverwijst naar allerlei andere sites met informatie over alle actuele simulators en download sites.

01 cockpitAlgemeen: waar vind ik informatie?

Waar kun je info vinden over het vliegen met een 737?
Nou, je moet op de eerste plaats wat preciezer aangeven wat je precies zoekt. Er zijn eigenlijk 3 hoofd-onderwerpen te onderscheiden:

  1. de bediening van de cockpit
  2. specifieke procedures per toestel en per maatschappij
  3. algemene vliegprocedures

ad 1.: de bediening van alles wat er in en om de cockpit te vinden is, kun je lezen in de FCOM, de Flight Crew Operating Manual. Verder is er een FCTM, Flight Crew Training Manual. Daarin worden voor de piloot de specifieke eigenaardigheden van de 737-cockpit besproken.

ad 2.: voor de specifieke procedures per toestel wordt het QRH en de MEL gebruikt. Het Quick Reference Handbook beschrijft veel non-normal situaties en wat dan te doen; dus b.v. geen "three green" na neerlaten landingsgestel, wat dan? De Minimum Equipment Checklist beschrijft welke defecten of combinaties van defecten toelaatbaar zijn vóór dispatch, vóór de start en tijdens de vlucht (steeds iets minder streng in die volgorde). Dan heb je ook nog de SOP's. Deze Standard Operating Procedures zijn per maatschappij (meestal een beetje) verschillend en beschrijven de samenwerking in de cockpit (crew management), de normale gang van zaken vóór, tijdens en na een vlucht en procedures voor een aantal niet-normale situaties

ad 3. De vliegprocedures die algemeen gelden voor IFR vluchten. VFR komt niet voor bij commerciële vluchten, wel wordt soms een deel van een vlucht volgens VFR afgewikkeld. De procedures staan in het AIP per land en in de ICAO documenten.Om te beginnen: grasduin eens door de FCOM. Dat levert een eerste gevoel voor de eigenaardigheden van het vliegen in een airliner. Bij de diverse add-ons van FSX (Wilco 737-400, PMDG 737 NG en 737 NGX, iFly 737 NG zitten ook heel bruikbare tutorials voor een eerste kennismaking.

De Boeing documenten zijn voor onze leden digitaal beschikbaar.

Hoe plan ik een vlucht in de cockpit?

Zorg dat je niet bent ingelogd in een Google-account. Het is niet de bedoeling dat je dit mailadres gaat gebruiken, het is alleen bestemd voor de agenda. Ga naar: https://calendar.google.com/calendar/render?tab=wc&pli=1#main_7 of Google naar Google agendaLog in:
• Gebruikersnaam:
• Wachtwoord: 737faabeek  De uitgebreide handleiding vind je elders op de site.

 

Flightsim Beek clubdagen: woensdagavond tussen 19.00 - 21.30 uur en zaterdagmiddag tussen 13.30 - 17.00 uur.
Adres: Horsterweg 13, 6199 AC Maastricht-Airport
Vanaf 13 jaar ben je welkom.

© 2022 Webdesign PH-48  Privacyverklaring  Cookies & Disclaimer