user_mobilelogo

Op één van de stille dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw hebben we een groepsvlucht van Metz naar Beek gehouden. Voor het eerst niet vanuit het groepslokaal, maar vanuit de “Armchairs” van de leden thuis.

Hoewel het een VFR vlucht met niet al te snelle machines betrof volgens de instructie, was één van onze leden toch van mening dat een A320 ook in deze categorie thuishoort… Enfin, dat betekent heel wat orbiten als je niet al te ver voor de muziek van de Cessnaatjes uit wil gaan.

Rond 14.00 uur lokale tijd begonnen we met een geïmproviseerde maar goed werkende ATC in Metz te vertrekken. Niet alles ging vlekkeloos, want hoewel runway 22 in gebruik was, sloeg er ook wel eens iemand linksaf bij het holding point en steeg op van de 04. Moet kunnen.

Na een half uurtje was iedereen in de lucht en kon het echte vliegfeest beginnen. Helaas bleek al noordwaarts vliegend het zicht er niet op vooruit te gaan. Boven de Ardennen was het soms al op 1500 voet overcast en als je dan met een stijgend terrein naar eveneens zo’n 1500 voet te maken hebt kun je je voorstellen dat het soms erg marginaal was.

Toch kwam iedereen na een uurtje veilig in de buurt van Beek. Tot grote schrik van een aantal collega-FAA-piloten was inmiddels Amsterdam Radar online gekomen, want die wilde zich zo’n clubje ongeregeld VFR verkeer niet laten ontgaan natuurlijk. Nou, en dat heeft ie geweten! Het toppunt was wel dat één van onze collega’s er in slaagde om doof en stom te blijven voor de instructies van de controller en op die manier wist te landen op de 03 terwijl er traffic op final op de 21 zat. In werkelijkheid goed voor verlies van brevet en een onderzoek door de luchtvaartpolitie en de Onderzoeksraad voor de Veiligheid waarschijnlijk.

Met wat horten en stoten en een enkele crash en zo waar nog één doorstart kwam iedereen uiteindelijk goed aan in Beek, mogelijk mede dankzij de bezielende begeleiding van onze eigen approach controller.

Conclusie: zoals de dienstdoende ATC-er op Amsterdam Radar al had opgemerkt: leuk om met zo’n clubje te vliegen, maar hier en daar moet er nog wel wat worden bijgespijkerd door deze en gene.

Hebben we in het komend jaar ook weer wat te doen tijdens de cluburen!

Flightsim Beek clubdagen: woensdagavond tussen 19.00 - 21.30 uur en zaterdagmiddag tussen 13.30 - 17.00 uur.
Adres: Horsterweg 13, 6199 AC Maastricht-Airport
Vanaf 13 jaar ben je welkom.

© 2022 Webdesign PH-48  Privacyverklaring  Cookies & Disclaimer